Social Media Center

Voor een meer verantwoordelijke en positieve communicatie op sociale media

Laten we beginnen met enkele sprekende cijfers. In 2023 brachten de Belgische internetgebruikers tussen 16 en 64 jaar gemiddeld 1 uur en 34 minuten per dag door op social media en hadden ze gemiddeld 5,5 accounts op verschillende platformen. Vandaag zijn sociale netwerken niet langer louter entertainmentkanalen, maar ruimtes waar het dagelijkse leven zich afspeelt. Vrienden ontmoeten elkaar, nieuws wordt gedeeld, ideeën worden uitgewisseld en gemeenschappen worden gevormd. Ze bieden een nieuw model voor gesprekken met onze vrienden en familie, onze klanten, onze collega’s en ons publiek. Onze constante interactie online is zeker niet zonder gevolgen voor ons gedrag en welzijn.

In een steeds meer verbonden wereld, waar de grenzen tussen de virtuele sfeer en de realiteit steeds vager worden, is het essentieel om ons bewust te zijn van de impact van onze online interacties. De wereld van social media is niet altijd een speeltuin. De negativiteit en het gebrek aan respect online vormen een grote uitdaging die we niet kunnen negeren. Haatdragende opmerkingen, cyberpesten en de verspreiding van verkeerde informatie kunnen niet alleen de individuele mentale gezondheid aantasten, maar ook de sociale cohesie schaden.

Bij ENGIE Belgium zijn we ons bewust van deze uitdagingen en zetten we ons actief in om respectvolle interacties online te bevorderen. Dat is waar dit Social Media Center over gaat. Het werd opgericht om je wegwijs te maken in de wereld van social media. Je vindt er een kort overzicht van de kenmerken van de populairste social media kanalen, enkele tips over hoe je je impact op social media desgewenst kan vergroten, maar ook de do’s en dont’s om jezelf online te beschermen. Tot slot vind je nog een volledig overzicht van het sociale medialandschap van ENGIE Belgium.

Bovendien kunnen we de opkomst van artificiële intelligentie niet negeren. Het is een belangrijke revolutie in de manier waarop we de wereld om ons heen begrijpen. Deze convergentie van computerwetenschap, machinaal leren en gegevensverwerkingskracht heeft de weg geëffend voor buitengewone technologische vooruitgang, die ons leven op ongekende manieren verandert. Daarom hebben we besloten om je op deze website een beetje uitleg te geven.

Ontdek hier de belangrijkste sociale media platformen en hun kenmerken.

10 gouden tips bij het gebruik van sociale media

Dankzij deze 10 gouden tips kan ook jij je steentje bijdragen en ervoor zorgen dat de sociale media een positievere plek worden!

Bekijk de videoChecklist (PDF)

Optimisatie Linkedin-profiel

Linkedin werkt net zoals de meeste sociale media platformen. Je hebt enerzijds je profiel of je online CV met informatie die je slechts af en toe wijzigt. Daarnaast heb je de wall, waarop al de posts verschijnen van je netwerk en waarop je kan reageren.
> Download LinkedIn banners (Zip)

Bekijk de videoChecklist (PDF)

Hoe verhoog ik de impact van mijn sociale media posts?

Met deze tips genereer je meer impact met je posts.

Bekijk de videoChecklist (PDF)

Test je kennis

Ben jij een Di(gi)nosaurus, Digital Wannabee, Digiqueen/Digiking of Digi-Expert?

Test je kennis en kom het hier te weten.

Test mijn kennis

Volg het reilen en zeilen van ENGIE in België

Via onze kanalen blijf je mee met onze actualiteit. Je vindt ze hieronder op een rijtje. Wil je nog een stap verder gaan? Deel de posts van ENGIE als ENGIE ambassadeur dan ook met je netwerk en breng je opgedane kennis meteen in de praktijk!

ENGIE Belgium

Publicaties bestemd voor het grote publiek over alle activiteiten en realisaties van ENGIE in België die o.a. illustreren hoe we onze klanten begeleiden naar een koolstofneutrale toekomst.

ENGIE Electrabel - Nuclear

Zowel reactieve als proactieve communicatie over onze nucleaire activiteiten.

ENGIE Energy Market

Energieprijs gerelateerde onderwerpen en analyses van de belangrijkste marktontwikkelingen en hun invloed op de prijzen voor bedrijven.

ENGIE Green & Smart home

Pagina gelinkt aan de gelijknamige blog over leven in een comfortabel en intelligent huis.

ENGIE Foundation (BE)

Pagina van de ENGIE Stichting over de maatschappelijke betrokkenheid van ENGIE in België & zijn medewerkers.

ENGIE GEMS

Publicaties met betrekking tot energiebeheer in België en wereldwijd.

Tractebel ENGIE

Publicaties van ons engineering- en consultancy dochterbedrijf Tractebel ENGIE die haar klanten multidisciplinaire oplossingen aanreikt in energie, water en infrastructuur.

ENGIE Laborelec